Kto z nas nie lubi grilla? To jedna z form spędzania czasu na świeżym powietrzu, którą lubimy najbardziej. Możemy spotkać się z dawno niewidzianymi znajomymi i rodziną, zrelaksować się, zjeść smakowite kąski i popatrzeć w niebo. Jak przygotować się na sezon?
Rodzaje grillów
Warto zaopatrzyć się w grilla, nawet jeśli nie mamy ogrodu. Możemy go rozpalić w parku albo nawet na balkonie czy tarasie. Tak, przepisy tego nie zakazują. Jeśli chcemy wybrać się na biwak, koniecznie weźmy grilla ze sobą. Istnieją oczywiście różne rodzaje grillów, w tym takie przenośne, a nawet jednorazowe, które idealne będą na pieszą wycieczkę. Jeśli jedziemy gdzieś autem, bez problemu weźmiemy ze sobą nawet średnio dużego grilla blaszanego, który składa się w walizkę, dzięki czemu nie ubrudzi niczego. Grille węglowe są najpopularniejsze, ale jeśli mamy miejsce i chcemy mieć grilla stacjonarnego także możemy takiego dostać lub nawet zrobić samodzielnie. Pamiętajmy, żeby przy wyborze kierować się jakością materiałów, z których wykonano urządzenia i oczywiście jego rozmiarem i funkcjonalnością. Możemy zaopatrzyć się w grilla na kółkach, który będzie wygodny w przenoszeniu. Dla fanów zdrowego odżywiania się i długowiecznych sprzętów do obróbki termicznej najlepiej nadawać się będzie grill żeliwny, ale niestety nie jest on zbytnio przenośny, może jednak stanowić dodatkowy element dekoracyjny w patio. Większość grilli jest blaszanych i posiada stalowe ruszty, niektóre z nich natomiast mogą być wyposażone w ruszty żeliwne. Może być to doskonały kompromis.
Jak rozpalać?
Do rozpalania grilla możemy użyć podpałki, która ułatwi nam ten proces. Jeśli jest ona w płynie możemy polać nią kilka kawałków węgla, a jeśli w formie stałej zapalić ją i dopiero potem obłożyć węglem. Dno powinno być przedtem dokładnie oczyszczone najlepiej specjalnymi środkami do czyszczenia grilla. Trzeba pamiętać, żeby nie zagaszać od razu powstałego na początku rozpalania ognia, a pozwolić dobrze zająć węgle, które potem będą się lepiej żarzyć.