W ostatnich latach wspólne grillowanie stało się nieodłącznym sposobem spędzania wolnego czasu. To już oczywiste, że jak robi się ciepło, kiedy czujemy wiosnę – raz, dwa – zbieramy ludzi, żeby wspólnie pogrillować. I tak przez cały sezon. Jednakże… Każdy z nas wie, ale wielu jednak zapomina, że grill to sprzęt, który szybko się brudzi. Powstaje więc pytanie, jak dbać o grilla? Grillowa pogoda tuż-tuż, warto więc wyciągnąć z piwnicy czy ze strychu grilla i zacząć przygotowywać go do sezonu. Przed przygotowaniem grillowej uczty zadbaj o to, żeby zapomniany przez zimę sprzęt działał jak należy. Z jednej strony stary tłuszcz, który na nim pozostał może wpłynąć na smak przyrządzonych potraw. Z drugiej, może on także wydzielać rakotwórcze substancje. Warto więc odpowiednio przygotować ten wiosenno-letni niezbędnik. Budzimy nasz grill z zimowego snu. Nawet jeśli pięknie przezimował (był odpowiednio zabezpieczony), to i tak znajdziemy jakąś skazę. A nawet jak nie, właściwie przygotowany będzie lepszy dla oka, a co najważniejsze – dla żołądka. A znaleźć można na nim rdzę. Musimy ją zeskrobać, a następnie dokładnie oczyścić to miejsce. Jeśli mamy ochotę możemy nawet to wyczyszczone miejsce pomalować farbą. Wyczyszczone dokładnie miejsce powinniśmy natłuścić olejem spożywczym. Ozdobne elementy grilla doczyścimy skutecznie używając ściernic gumowych. Wypolerujemy je następnie końcówkami z filcu i pastą polerską. Możemy być pewni, że wpłynie to na idealną gładkość, usunie też rysy, które mogły powstać w czasie usuwania rdzy. To gruntowne mycie jednak nie oznacza, iż nie powinniśmy dbać o naszego grilla w sezonie – po każdym grillowaniu. Najważniejsze, żebyś poczekał aż grill trochę ostygnie. Zacznij od wyskrobania tłuszczu (użyj do tego celu łopatki do czyszczenia; szczotek). Najlepiej czyścić przy pomocy ciepłej wody z mydłem. Dodaj octu (lub specjalnego środka czyszczącego), dzięki temu łatwo usuniesz osad. Bardzo ważne jest, żebyś wypłukał dokładnie pozostałości środka czyszczącego, a następnie wytarł wszystko do sucha (najlepiej papierowym ręcznikiem). Jeśli tak będziesz dbał o grilla możesz być pewny, że będzie ci służył przez wiele sezonów! Artykuł napisany dzięki www.castorama.pl