Soki, ciasta czy surowy z cukrem – rabarbar to roślina kojarząca się niezmiennie ze smakami dzieciństwa, latem i słońcem. Polska jest jednym z krajów który przekonał się do jego uprawy, lecz bądź pewien że gdy tylko rozpoczniesz swoją własną, zyskasz wielu nowych znajomych na ogródkach działkowych, ponieważ amatorów domowego nie brakuje.
Co to właściwie jest
Najpopularniejszą i najbardziej cenioną ze względy na walory smakowe odmianą pozostaje rabarbar zwyczajny, czyli ruczeń zwyczajny. Jest rośliną wieloletnią, zimującą i odporną na mrozy. Niskiej temperaturze opiera się chowając kłącze (zwane karpą) pod ziemią, wzrasta wczesną wiosną. Tak jak wspomnieliśmy, jego łodygi charakteryzują się łatwo rozpoznawalnym kwaskowatym smakiem, a szerokie liście z powodzeniem mogą posłużyć za wysokiej jakości kompost.
Sadzenie
Rabarbar możesz zasadzić wczesną wiosną lub jesienią, w przypadku mroźnych zim zalecany jest koniec września. Rośliny z jesiennego „rzutu” mają mocniejsze korzenie. Ruczeń lubi glebę wapienną, nie służy mu podłoże piaszczyste i podmokłe. Wynajduj dla niego stanowisko słoneczne, ewentualnie półcieniste. Rozwinięty rabarbar zajmuje dużo miejsca, najlepiej jeśli zaplanujesz mu okrąg o średnicy 1 metra.
Pielęgnacja
Zdecydowanie mamy tu do czynienia z rośliną spragnioną wody, nie omijaj więc regularnego podlewania. Kluczowy jest tutaj okres rozwoju pączków i liści, czyli kwiecień i początek maja. W trakcie tego drugiego miesiąca spodziewaj się kwitnienia, przygotuj się na nie z sekatorem w ręce. Kwiatostany należy usuwać, hamują wzrost reszty rośliny. W okresie wzrostowym rabarbar trzeba dokładnie odchwaszczać, na szczęście jego rozłożyste liście stłumią niepożądane pędy w najbliższej okolicy.
Nawożenie
W trakcie okresu intensywnego wzrostu rabarbar można wzmocnić nawozem mineralnym. W okresie zbioru, czyli od maja do lipca, można zastosować pogłowne nawożenie azotem. Kluczowe będzie użycie naturalnym kompostem w okresie jesiennym, przygotuje to roślinę na trudy zimy.,
Zbiory
Łodygi można ułamywać już od początku maja w drugim roku życia rośliny. Należy zrobić to jak najbliżej ziemi, tak by nie pozostawić obumierających pędów na roślinie. Ogonki muszą mieć co najmniej 20 centymetrów długości. Nie zbieraj wszystkich – musisz pozostawić co najmniej 2/3 liści.
Rozmnażanie
Obrośnięta korzeniami i przynajmniej jednym pędem karpa może posłużyć do zasadzenia nowej rośliny. Pamiętaj o utrzymaniu odległości,.
Rabarbar to nie tylko wyjątkowy smak, to także źródło witaminy C i nieoceniony dodatek cukierniczy. Włóż w niego odrobinę pracy, a odpłaci ci się mięsistymi, zielonymi liśćmi i pysznymi, soczystymi łodygami.